Vragen? Bel ons!
06 14 19 13 13

Uitlevering van de Asloep 770.

Vorige week heb ik mijn nieuwe Asloep 770 in ontvangst genomen bij Sloepencentrum Akersloot. Uiteraard had ik mij al wel een voorstelling kunnen maken hoe de sloep er uit moest zien toen ik hem bestelde. Als je dan voor het eerst je nieuwe boot in het water ziet liggen dan krijg je toch wel even een brok in de keel. Alles wat niet standaard was en als optie is aangebracht klopte van voor tot achter. De speciaal voor mij op maat gemaakte cabriokap in de gewaagde bruine kleur, afgewerkt met een witte bies, was precies zoals ik het mij had voorgesteld. De cabriokap, vakkundig gemaakt en gemonteerd door zeilmaker Hans Vesters uit Wijk bij Duurstede paste heel goed qua kleurstelling bij de donkerbruine kussens die wij hadden besteld.

Tot onze verrassing waren er door de werf 10 ledlampjes keurig  in de kuip gemonteerd. Dit was een sympathiek gebaar omdat de boot iets later kwam dan was afgesproken.

Alle overige opties die gemonteerd waren,  zoals bv. een tweede accu met scheidingsrelais en een netjes in de ankerkluis weggewerkte toeter getuigde van een groot vakmanschap van deze Poolse werf. Ik heb dat wel eens anders gezien. Wij wilden graag met ons gezin ons nieuwe schip naar Almere varen. Omdat wij ons nog niet zo vertrouwd voelden met deze boot en zeker niet op het IJsselmeer stelde Peter Berkhout van het Sloepencentrum voor, om Han van der Vorst als ervaren schipper, belangeloos mee te sturen. Dit werd door ons in dank aanvaard. Voor het eerst het IJsselmeer over met vrouw en 2 kleine kinderen en  behoorlijk veel wind was toch wel een groot avontuur. Na een rustige tocht over het Alkmaardermeer en de Zaan kwamen wij op het Noordzeekanaal. Eenmaal op het Noordzeekanaal kwamen ons al behoorlijk hoge golven tegemoet. Het ging echter prima en dat gaf al wat vertrouwen in ons schip. We gingen lekker vlot richting Amsterdam. Daar aangekomen gingen wij vlak langs een groot cruiseschip dat lag aangemeerd bij de Passengersterminal. Dat deed mij wel beseffen dat wij wel een heel klein bootje hadden. Toen ik echter de reddingsloepen aan boord van dat schip zag hangen gaf mij dat het gevoel dat onze boot niet kleiner was als wat daar hing. We werden  al snel geschut in  de Oranjesluis en via het IJmeer gingen we het grote water op. Eenmaal op het open water kwamen er toch wel hele grote golven op ons af. We hadden de wind dwars en dat is nu eenmaal niet de prettigste koers om te varen. Door de rust die onze schipper uitstraalde kreeg ik steeds meer vertrouwen in de sloep. Han vertelde ons dat het onderwaterschip van de Asloep is gebaseerd op de reddingsboten van grote schepen en die moeten in alle weersomstandigheden de golven trotseren. Ook mijn vrouw, die wel wat angst had voor de twee kleine meisjes die aan boord waren, werd steeds meer gerustgesteld door de grote stabiliteit van de Asloep. De twee kleine dames hadden de grootste pret op de boot en het kon hun niet wild genoeg gaan. Schaterlachend wiegden zij mee op de grote golven. Tot mijn grote verbazing kwam er, ondanks de harde wind en grote golven geen druppel water in het schip.

Na een uiteindelijk toch wel snelle overtocht naar Almere noord kreeg ik al heel gauw het idee om zo snel mogelijk over het IJsselmeer naar Friesland te varen om mijn moeder mijn nieuwe aanwinst te laten zien. Wij hebben een paar dagen later, in gelukkig wel wat rustiger water, een heerlijke tocht naar Friesland gemaakt en zijn toen binnendoor via Overijssel en de Randmeren weer terug naar Almere gevaren. Inmiddels hebben we al ruim 50 uur gevaren en hebben de motor een eerste servicebeurt laten geven. Han van der Vorst van het Sloepencentrum heeft deze beurt uitgevoerd en mij laten zien hoe alles werkt onder de motorkap. In het vervolg kan ik dit ook zelf doen. Ik heb een setje filters besteld zodat ik altijd de goede onderdelen aan boord heb.

Ik ben heel blij met onze nieuwe aanwinst en hoop nog heel veel uren te kunnen genieten op onze mooie Asloep. Ik bedank de mensen van het Sloepencentrum Akersloot voor goede adviezen bij de aankoop en de prettige begeleiding bij de aflevering. Wij zullen het sloepencentrum bij iedereen aan bevelen om daar naartoe te gaan en je te laten voorlichten bij de aankoop van een nieuwe(of gebruikte) boot.